Zapraszam po przepis :)
Składniki:
- dwie ćwiartki z kurczaka (najlepiej takiego zdrowego kurczaka)
- ok 700 g wieprzowiny (ja dałam mieszaną - karkówka, łopatka itp)
- jeśli wolicie bardziej tłusty pasztet - trochę boczku (ja nie dawałam)
- cebula
- włoszczyzna
- 4 jajka
- 4 łyżki kaszy kukurydzianej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku dodajemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy ok 2 godzin - ma się prawie rozpadać.
Po ugotowaniu mięso i warzywa studzimy. Cebulę kroimy drobno i dusimy na maśle i też studzimy.
Ostudzone mięso mielimy dwukrotnie wraz z warzywami i cebulką. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i gałką - polecam porządnie doprawić, żeby pasztet miał wyrazisty smak. Dodajemy jajka, kaszkę kukurydzianą i mieszamy (najlepiej zagniatać łapkami jak ciasto).
Masę wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu studzimy a następnie zajadamy :)
Proste, prawda?
Smacznego!
Z przyjemnością zapisuję sobie ten przepis, bo od tego tygodnia moje dziecko jest na bezlaktozowo - bezglutenowej diecie. Cieszy mnie, że znajduję tyle zdrowych i łatwych przepisów, a przy tym smacznych! :-)
OdpowiedzUsuńTeraz chyba o wiele łatwiej osobom na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej. Prawie w każdym sklepie można dostać pieczywo bezglutenowe czy mleko roślinne. Chociaż nie zawsze takie gotowe produkty są smaczne i zdrowe.
Usuńszczerze,nigdy nie jadłam. ale spróbuję, lubię nowości :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem smakuje po prostu jak pasztet domowy. Na tym mi zależało właśnie, bo czasem te bezglutenowe jedzonka mają inny i dziwny smak ;)
Usuń