Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać monotonnego jedzenia i rezygnacji z dań, które zazwyczaj powstają z mąką pszenną. Wystarczy, że troszkę pokombinujemy a wyczarujemy dania takie jak naleśniki, ciasteczka czy pizza. W dodatku takie dania wcale nie będą smakowały gorzej niż te z glutenem.
Dzisiaj zapraszam Was na pizzę na bezglutenowym spodzie z mąki ryżowej.
Składniki
- 350 g mąki ryżowej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 350 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
- 30 g drożdży świeżych
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Do miseczki lub kubka wkruszamy drożdże. Dodajemy do nich miód, 1 łyżkę mąki ryżowej i wlewamy 50 ml wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Gdy drożdże będą gotowe, dodajemy pozostałą wodę, mąkę ryżową, ziemniaczaną, olej i sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie wykładamy na posmarowany olejem blat i wyrabiamy łapkami. Nie zrażajcie się tym, że ciasto się rozpada. Trzeba je po prostu cierpliwie ugniatać ;) Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
3. Gotowe ciasto przerabiamy jeszcze raz na tłustym blacie, po czym przekładamy na blachę posmarowaną olejem. Rozciągamy i ugniatamy ciasto a potem wałkujemy. Nie jest to ciasto ze zwykłej mąki, więc zachowuje się trochę inaczej. Dlatego najlepiej wałkować je już na blaszce.
4. Ciasto smarujemy sosem i układamy na nim wybrane przez nas składniki. Na końcu posypujemy serem - jeśli oczywiście lubicie (ale co to za pizza bez sera, prawda?).
5. Gotową pizzę pieczemy w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry, w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wynosi ok 20-25 minut.
Smacznego!
Z mąki ryżowej robiłam kiedyś muffinki. Wyszły zaskakujące dobre. Od tamtej pory szukam zamienników dla mąki pszennej. Wykorzystywałam też mąkę jaglaną, którą zrobiłam sama miksując płatki jaglane.
OdpowiedzUsuńPizza... narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńOch jak bym zjadla taka pyszna domowa pizzunie!
OdpowiedzUsuńNie używałam jeszcze nigdy mąki ryżowej, poza tym robię bardzo podobnie ciasto na pizzę tylko zamiast miodu daję cukier :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ przeraża mnie trochę cena gotowych spodów bezglutenowych. Muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy pizzę, musimy spróbować i tej w wersji bezglutenowej. Na pewno będzie pyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a pizza prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuń