czwartek, 16 lipca 2015

Zdrowe, syte i PYSZNE śniadanko, czyli pełnoziarniste pancakes

Pancakes, pankejksy, naleśniki po amerykańsku. Chodziły za mną już od dawna i w końcu mnie dopadły. Oczywiście, jak na Gabistworkową mamę przystało, postanowiłam zrobić ich zdrowszą wersję ;)



Składniki:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia typ 2000)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu (można użyć innego słodzidła)
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy w misce mąkę, ksylitol, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu roztrzepujemy jogurt z jajkami i dodajemy do mąki. Na koniec wlewamy masło i mieszamy porządnie żeby uzyskać jednolitą, dość gęstą masę.  Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wykładamy po 1,5 łyżki masy (w zależności, jak duże placuszki chcecie, mniejsze łatwiej przekręcać) i smażymy na złoty kolor. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki na wierzchu, przekręcamy pancakes na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę.

Pancakes podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem i dowolnymi dodatkami. U nas był to dżem porzeczkowy 100%. Gaba swoją porcję posypała jeszcze cukrem pudrem.

Smacznego!





6 komentarzy:

  1. i człowiek nagle zaczyna myśleć o drugim śniadaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugie śniadanie też się nadaje:) I na kolację ;)

      Usuń
    2. No pewnie. Zwłaszcza, że na zimno też są smaczne :)

      Usuń
  2. Dżem porzeczkowy 100% najlepszy do naleśników. Ja tych amerykańskich nigdy nie robiłam, ale zwykłe zawsze na oleju, a ostatnio mi się skończył i właśnie na maśle zrobiłam klarowanym i... pychota. Zupełnie inne naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę w końcu kupić to masło. Podobno zdrowsze niż zwykłe.

      Usuń