Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia typ 2000)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu (można użyć innego słodzidła)
- 2 jajka
- 20 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Roztapiamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mieszamy w misce mąkę, ksylitol, sól i proszek do pieczenia. W innym naczyniu roztrzepujemy jogurt z jajkami i dodajemy do mąki. Na koniec wlewamy masło i mieszamy porządnie żeby uzyskać jednolitą, dość gęstą masę. Na dobrze rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wykładamy po 1,5 łyżki masy (w zależności, jak duże placuszki chcecie, mniejsze łatwiej przekręcać) i smażymy na złoty kolor. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki na wierzchu, przekręcamy pancakes na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę.
Pancakes podajemy jeszcze ciepłe z jogurtem i dowolnymi dodatkami. U nas był to dżem porzeczkowy 100%. Gaba swoją porcję posypała jeszcze cukrem pudrem.
Smacznego!
i człowiek nagle zaczyna myśleć o drugim śniadaniu :)
OdpowiedzUsuńNa drugie śniadanie też się nadaje:) I na kolację ;)
UsuńI na wynos!
UsuńNo pewnie. Zwłaszcza, że na zimno też są smaczne :)
UsuńDżem porzeczkowy 100% najlepszy do naleśników. Ja tych amerykańskich nigdy nie robiłam, ale zwykłe zawsze na oleju, a ostatnio mi się skończył i właśnie na maśle zrobiłam klarowanym i... pychota. Zupełnie inne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu kupić to masło. Podobno zdrowsze niż zwykłe.
Usuń