środa, 28 października 2015

Pizza na bezglutenowym spodzie


Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać monotonnego jedzenia i rezygnacji z dań, które zazwyczaj powstają z mąką pszenną. Wystarczy, że troszkę pokombinujemy a wyczarujemy dania takie jak naleśniki, ciasteczka czy pizza. W dodatku takie dania wcale nie będą smakowały gorzej niż te z glutenem.

Dzisiaj zapraszam Was na pizzę na bezglutenowym spodzie z mąki ryżowej.



Składniki
  • 350 g mąki ryżowej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 350 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
oraz sos i inne składniki, które chcecie położyć na swojej pizzy :)


Sposób przygotowania

1. Do miseczki lub kubka wkruszamy drożdże. Dodajemy do nich miód, 1 łyżkę mąki ryżowej i wlewamy 50 ml wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Gdy drożdże będą gotowe, dodajemy pozostałą wodę, mąkę ryżową, ziemniaczaną, olej i sól. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie wykładamy na posmarowany olejem blat i wyrabiamy łapkami. Nie zrażajcie się tym, że ciasto się rozpada. Trzeba je po prostu cierpliwie ugniatać ;) Wyrobione ciasto przekładamy do nasmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

3. Gotowe ciasto przerabiamy jeszcze raz na tłustym blacie, po czym przekładamy na blachę posmarowaną olejem. Rozciągamy i ugniatamy ciasto a potem wałkujemy. Nie jest to ciasto ze zwykłej mąki, więc zachowuje się trochę inaczej. Dlatego najlepiej wałkować je już na blaszce.

4. Ciasto smarujemy sosem i układamy na nim wybrane przez nas składniki. Na końcu posypujemy serem - jeśli oczywiście lubicie (ale co to za pizza bez sera, prawda?).

5. Gotową pizzę pieczemy w piekarniku ogrzewanym od dołu i od góry, w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wynosi ok 20-25 minut.


Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Z mąki ryżowej robiłam kiedyś muffinki. Wyszły zaskakujące dobre. Od tamtej pory szukam zamienników dla mąki pszennej. Wykorzystywałam też mąkę jaglaną, którą zrobiłam sama miksując płatki jaglane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak bym zjadla taka pyszna domowa pizzunie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używałam jeszcze nigdy mąki ryżowej, poza tym robię bardzo podobnie ciasto na pizzę tylko zamiast miodu daję cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ przeraża mnie trochę cena gotowych spodów bezglutenowych. Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy pizzę, musimy spróbować i tej w wersji bezglutenowej. Na pewno będzie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, a pizza prezentuje się naprawdę bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń